Ciasto orzechowo - kokosowe


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Ciasto orzechowo - kokosowe


Autor: kasia26  Dział: ciasta Dodano: 2012-08-19 11:32 -+
Ciasto orzechowo - kokosowe

Skład:
Składniki na biszkopt kakaowy: 1 szk. cukru 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 (płaskie)łyżeczki proszku do pieczenia [b] Składniki na ciasto orzechowe: [/b] 1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich 4 białka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na ciasto kokosowe: 150 g wiórków kokosowych 4 białka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 szklanki mleka 300 g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cukru waniliowego sok z 2 cytryn 1 kieliszek alkoholu Ponadto: 1 banan 1 szklanka herbaty z cytryną i alkoholem papier do pieczenia

Opis:

Biszkopt kakaowy:
1. Dwie blaszki o wymiarach 35x24 cm wyłożyć pergaminem.
2. Ubić białka.
3. Ubijając dodawać cukier,żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem i kakao.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części, wylać do przygotowanych foremek.
5. Biszkopty piec po ok. 20 minut w temp. 180 st.C.
Ostudzić i wyjąć z blaszki.

Ciasto orzechowe:
1. Białka ubić na sztywno.Dodawać cukier,mąkę przesianą z proszkiem oraz orzechy.
Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wlać do przykrytej papierem foremki o wymiarach 35x24 cm, wyrównać wierzch.
3. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.

Ciasto kokosowe:
1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodawać cukier, bułkę z proszkiem i wiórki.
3. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 35x24 cm.Wyrównać wierzch.
4. Piec ok.40 minut w temp. 180 st.C.

Masa budyniowa:
1. Szklankę mleka zagotować z cukrem.
2. resztę mleka wymieszać z mąką i cukrem waniliowym oraz żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, chwilę mieszać, ugotować budyń.
3. Budyń ostudzić.
4. Masło utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce ostudzony budyń oraz sok z cytryn i alkohol.

Ciasto orzechowo- kokosowe:
1. Jeden biszkopt włożyć ponownie do blaszki, zdjąć papier, nasączyć połową herbaty.
2 Posmarować 1/4 masy budyniowej, przykryć ciastem kokosowym.
3. Rozsmarować 1/4 masy i wyłożyć ciasto orzechowe.
4. Posmarować1/4 masy, przykryć drugim, nasączonym biszkoptem.
5. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, ułożyć plastry banana.
6. Dowolnie udekorować.

Tagi: Ciasto orzechowo - kokosowe, ciasta


Galeria zdjęć (1)

Ciasto orzechowo - kokosowe

#

fb

kasia26 dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 10898364 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.