Leczo do słoików


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Leczo do słoików


Autor: MartaDST  Dział: przetwory Dodano: 2020-04-24 19:32 -+
Leczo do słoików

Skład:
2 cukinie 4 średnie papryki 8 pomidorów lub przecier 2 duże cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz mielona papryka chili lub słodka (według upodobań) cukier do smaku

Opis:

Cebulę obieramy, siekamy i przekładamy do większego garnka (na dno wlewamy olej i szklimy). Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazdo nasienne i kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli solimy aby szybciej zmiękła. Cukinię obieramy i kroimy w większą kostkę (jeżeli cukinia ma duże nasiona to usuwamy miąższ). Obraną i pokrojoną cukinię dodajemy do cebuli i papryki. Wrzucamy pokrojony lub przeciśnięty czosnek. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do warzyw w garnku (przy przecierze pomijamy ten proces, dodajemy bezpośrednio). Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, pieprzem oraz papryką w proszku. Smażymy ok. 20 minut. Warzywa wraz z powstałym sosem przekładamy do słoików. Z tych składników wyjdzie około 4 litrowe słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Ps. Zimą wystarczy dodać kiełbasę i podsmażone mięso i gotowe!!! Smacznego :)


Galeria zdjęć (1)

Leczo do słoików

#Przepisy #przetwory #MartaDST #

fb

MartaDST dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!

Domowe zsiadłe mleko
Buraczki z papryką na zimę
Masa krówkowa

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Wiesiek: Genialny przepis na leczo, lepszy sposób niż mrożenie. Polecam!

Dodano: 2020-04-26 12:51:20 Odpowiedz


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 10866124 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.