◄
Skład:
NA CIASTO:
1 jajko
1 szk. wody
1/5 szk. mąki
1/5 szk. mąki razowej
NA FARSZ:
1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
1 duża cebula
1 jajko
przyprawy pieprz, kminek, papryka, sól
margaryna lub olej do smażenia
Kaszę gryczaną ugotować tak jak podaje producent na opakowaniu. Usmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę tak by miała złoty kolor. Następnie dodaj odsączoną kaszę, przypraw i jeszcze przez chwile smaż ciągle mieszając. Odstaw farsz by ostygł.
W tym czasie zarabiamy ciasto pierogowe z podanych składników. Rozwałkuj ciasto i wykrój szklanką okrągłe placki.
Do ostudzonego farszu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, nałóż łyżeczką na pokrojone ciasto. Sklej pierogi i dokładnie zagnieć widelcem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie (3 litry wody 1 łyżka soli). Podawać z roztopionym masłem lub śmietaną.
STATSTYKA:
Jesteś naszym 16136847 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.