◄
Skład:
2 czubate szklanki mąki(pojemność.250 gram)
5 żółtek
1/2 szklanki piwa
szczypta soli
cukier puder z wanilią do posypania
olej do smażenia
Przesiać mąkę do miseczki, dodać szczyptę soli, żółtka i piwo, zagnieść szybko ciasto. Odstawić na 10 min, żeby odpoczęło. Rozwałkować ciasto tak by było bardzo cieniutkie i pociąć na paski o kształcie prostokąta na ok. 5 cm x 2 cm, po środku robić małe przecięcia. Wywijamy faworki, najlepiej przygotować wszystkie na raz bo smażą się bardzo szybko i łatwo przepalić je. Smażyć na małym ogniu, na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać pudrem z wanilią.
Tagi: Chrust na piwie, ciasta
~ Eliza: Bardzo smaczne! poszly szybciej niz to piwo z lodowki
~ Dorota: Właśnie dzisiaj smażyłam na tłusty czwartek
pyszne;Pozdrawiam.
~ grażyna: Czas najwyższy na faworki! - dzięki za przepis (inny niż mój)
pozdrawiam
STATSTYKA:
Jesteś naszym 14602985 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.