Jeżyk


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Jeżyk


Autor: Marta  Dział: ciasta Dodano: 2011-12-18 15:13 -+
Jeżyk

Skład:
4 paczki herbatników
1 szklanki cukru
1 szklanka mleka
kostka margaryny
aromat rumowy
czubata łyżka mąki pszennej
słone paluszki

Opis:

Herbatniki pokruszyć. Mąkę wymieszać z łyżką cukru i rozrobić częścią mleka. Resztę mleka i cukru zagotować i zagęścić rozrobioną mąką. Zawiesinę studzić mieszając aby nie zrobiła się skórka. Margarynę utrzeć na puszysty krem i dodawać po łyżce przestudzoną ale nie zimną zawiesinę, dodać rum.Do gotowego kremu wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy. Wykładamy na talerz i wstępnie formujemy kształt jeża. Odstawiamy na godzinę do lodówki i wtedy wygładzamy powierzchnię. Jeża obsypujemy ciemnym kakao.Aby pyszczek pozostał biały, wycinamy z papieru lub foli fragment który nakładamy na pyszczek. Potem możemy przystąpić do obsypywania. Po obsypaniu całego jeża delikatnie ściągamy papier z nakrytego miejsca. Paluszki łamiemy na kawałki i wtykamy na całej powierzchni obsypanej kakao. Oczy i nos można zrobić z rodzynek, draży. Jeż jest najlepszy jeśli przestoi ponad dobę, wtedy herbatniki dobrze przemiękną.

Tagi: Jeżyk, ciasta


#

fb

Marta dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!

Czekoladowa szarlotka z budyniem
Śnieżka
Zośka

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Jerzy: Fajny jeżyk, dobry na urodzinowy prezent dla Jerzego

Dodano: 2011-12-19 06:57:28 Odpowiedz


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 10886647 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.