Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej   OK, rozumiem  

Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Jeżyk


Autor: Marta  Dział: ciasta Dodano: 2011-12-18 15:13 -+
Jeżyk

Skład:
4 paczki herbatników
1 szklanki cukru
1 szklanka mleka
kostka margaryny
aromat rumowy
czubata łyżka mąki pszennej
słone paluszki

Opis:

Herbatniki pokruszyć. Mąkę wymieszać z łyżką cukru i rozrobić częścią mleka. Resztę mleka i cukru zagotować i zagęścić rozrobioną mąką. Zawiesinę studzić mieszając aby nie zrobiła się skórka. Margarynę utrzeć na puszysty krem i dodawać po łyżce przestudzoną ale nie zimną zawiesinę, dodać rum.Do gotowego kremu wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy. Wykładamy na talerz i wstępnie formujemy kształt jeża. Odstawiamy na godzinę do lodówki i wtedy wygładzamy powierzchnię. Jeża obsypujemy ciemnym kakao.Aby pyszczek pozostał biały, wycinamy z papieru lub foli fragment który nakładamy na pyszczek. Potem możemy przystąpić do obsypywania. Po obsypaniu całego jeża delikatnie ściągamy papier z nakrytego miejsca. Paluszki łamiemy na kawałki i wtykamy na całej powierzchni obsypanej kakao. Oczy i nos można zrobić z rodzynek, draży. Jeż jest najlepszy jeśli przestoi ponad dobę, wtedy herbatniki dobrze przemiękną.

Tagi: Jeżyk, ciasta


TAGI:

fb

Marta dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Jerzy: Fajny jeżyk, dobry na urodzinowy prezent dla Jerzego

Odpowiedz Dodano: 2011-12-19 07:57:28


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 4090479 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.

Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.

Szanowny Użytkowniku,

przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszych serwisów.
Zamykając ten komunikat, zgadzasz się na wskazane poniżej działania:
Stosowanie plików cookies i innych technologii w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu.
Zakres wykorzystywania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Bez wprowadzenia zmian ustawień, informacje w plikach cookies mogą być zapisywane w pamięci Twojego urządzenia.

Podstawowe zasady korzystania z naszych serwisów zostały określone w tym regulaminie.