◄
Skład:
-1 cukinia
-4 kopiaste łyżki mąki
-1 jajko
-sól, pieprz do smaku
-olej do smażenia
+Cukinie obieramy, drążymy pestki, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie solimy, pozostawiamy do momentu aż cukinia puści sok. +Nadmiar soku odlewamy, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz.
Wszystko starannie mieszamy.
+Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Nakładamy po łyżce masy i smażymy placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1 - 2 minuty.
+Podajemy np. z sosem pomidorowym z octem balsamicznym, czosnkiem i cebulką.
!Uwaga!
Konsystencja masy powinna być taka żeby placuszki się nie rozpadały podczas smażenia.
Tagi: Placki z cukinii, dania
STATSTYKA:
Jesteś naszym 13031754 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.