Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej   OK, rozumiem  

Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Sos „Uncle Bens” do ryżu lub makaronu


Autor: Krystyna  Dział: przetwory Dodano: 2012-08-27 14:58 -+
Sos „Uncle Bens” do ryżu lub makaronu

Skład:
2 kg papryki, 0,5 kg cebuli, 0,5 kg marchwi, 1 duża cukinia, 2 przeciery pomidorowe, 1 główka czosnku, 1 łyżka oregano, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka chili Zalewa: 1 szklanki octu, 3 szklanki oleju, 20 łyżek cukru, 4 płaskie łyżki soli, zmiażdżony lub posiekany czosnek

Opis:

Marchew pokroić w średnią kostkę, wsypać do dużego garnka i podgotować w małej ilości wody ok. 5 – 10 minut. Pozostałe warzywa – oprócz czosnku również pokroić w kostkę i dodać do już gotującej się marchewki i gotować do miękkości – wody dodajemy tylko tyle, by warzywa były ledwo przykryte. Pod koniec gotowania dodać zioła, przecier pomidorowy i zalewę. Oczywiście często mieszamy, żeby się nie przypaliło.

Wszystkie składniki wymieszać w rondlu i zagotować a następnie dodać do gotujących się warzyw. Gotować całość do dokładnego wymieszania się składników. Nałożyć do słoików. Zaleca się pasteryzować 20 minut. Ja po prostu wkładam ciągle gotujący się sos do słoików, dokładnie wycieram słoiki i zakręcam.
Z podanej porcji w zależności od wielkości cukinii wychodzi 12 – 14 półlitrowych słoików.
Podawać na ciepło z ryżem lub kaszą na sypko,bądź z makaronem. W wersji wzbogaconej można dodać pokrojone w kostkę i podsmażone mięso – np. pierś z kurczaka.

Tagi: Sos „Uncle Bens” do ryżu lub makaronu, przetwory


Galeria zdjęć (2)

Sos „Uncle Bens” do ryżu lub makaronu Sos „Uncle Bens” do ryżu lub makaronu

TAGI:

Krystyna dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport

STATSTYKA:

Jesteś naszym 4051677 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.

Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.