TORT CHAŁWOWY Z BEZAMI


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




TORT CHAŁWOWY Z BEZAMI


Autor: Krystyna  Dział: ciasta Dodano: 2012-12-19 20:56 -+
TORT CHAŁWOWY Z BEZAMI

Skład:
Ciasto - składniki 4 jajka, 1 szkl. cukru, 1 i 1 szkl. mąki, 3 łyżki oleju, 1 i 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Uwaga! Do ciasta ciemnego mąki dajemy mniej o trzy łyżki, a w to miejsce dajemy trzy łyżki kakao. Masa chałwowa - składniki 4 żółtka, 35 dkg masła/margaryny, 30 dkg chałwy orzechowej lub waniliowej – ważne, żeby była bez dodatku kakao, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, 1 szkl. mleka, 1 i 1 łyżki mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa - składniki 3 całe jajka, 1 szkl. cukru kryształu, 1 łyżka kakao, 1 gorzka czekolada, 25 dkg masła/margaryny 1 kieliszek wódki ( dowolnie)

Opis:


Ciasto - wykonanie

Upiec dwa biszkopty – jeden jasny, drugi ciemny z kakao, każdy ze składników:

Masa chałwowa - wykonanie

Ugotować budyń - z mleka odlewamy ok. 1 szkl. i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną oraz żółtka, dokładnie mieszamy. Do pozostałej części mleka dodajemy cukry i wkruszamy chałwę, gotujemy. Do dotujacego się mleka z chałwą i cukrami dodajemy rozmieszane żółtka z mąką, zagotowujemy i ostawiamy do wystygnięcia. Rozcieramy masło?margarynę na puszysto i stale ucierając dodajemy wystudzony budyń chałwowy.

Masa czekoladowa - wykonanie

Jajka ubić na parze, ubijając dodawać kakao i rozpuszczoną/ rozkruszoną czekoladę, ostudzić. Rozetrzeć masło/margarynę na puszysto i cały czas ucierając dodawać partiami wystudzoną masę jajeczną, można dodać alkohol.

Wykonanie

Przed przełożeniem biszkopty naponczować – np. cukrem waniliowym rozpuszczonym w 1 szkl. przegotowanej wody. Na spód dajemy ciasto kakaowe, na to masę chałwową. Na masę chałwową układamy bezy – dziubkami w dół ( potrzebna paczka bezów), na to masę kakaową i przykrywamy jasnym biszkoptem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem



Tagi: TORT CHAŁWOWY Z BEZAMI, ciasta


Galeria zdjęć (2)

TORT CHAŁWOWY Z BEZAMI TORT CHAŁWOWY Z BEZAMI

#

fb

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ ula: te przepisy sa pyszne

Dodano: 2013-02-19 16:38:11 Odpowiedz

 ~ ula: te przepisy sa pyszne

Dodano: 2013-02-19 16:38:07 Odpowiedz

 ~ ula: te przepisy sa pyszne

Dodano: 2013-02-19 16:38:05 Odpowiedz

 ~ Dorota: Pysznie wygląda-smakuje napewno też.

Dodano: 2013-02-02 20:49:45 Odpowiedz


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 10877545 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.