Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Tort makowy z masą kawową


Autor: Aga  Dział: ciasta Dodano: 2014-12-05 17:07 -+
Tort makowy z masą kawową

Skład:
Ciasto makowe: 8 jajek 220g cukru pudru (oryginał 250g) 250g maku laska wanilii 1 łyżka miodu 60g bułki tartej (w wersji bezglutenowej: bułki tartej bezglutenowej) olejek migdałowy Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 1 jajko 50g cukru 100g masła lub margaryny Masa kawowa: 2 żółtka 250g masła 1 szklanka mleka (250ml) ½ szklanki cukru (100g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kawy mielonej Do dekoracji: posypka cukrowa czekoladowa czekoladowe ziarenka kawy czekolada Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy dowolny dżem (np. z owoców leśnych, wiśniowy) mleko do sparzenia maku

Opis:

1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Przygotować ciasto makowe. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.

3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.

4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

5. Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.

6. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, przykryć folią spożywczą (tak, aby folia przylegała do powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).

7. Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować dżemem i przykryć pierwszym krążkiem makowym. Wyłożyć prawię połowę masy kawowej i przykryć drugim krążkiem. Bok i górę tortu posmarować masą. Resztę masy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować tort. Tort można ozdobić czekoladowymi ziarenkami kawy, czekoladową posypką cukrową i czekoladą. (Bok tortu ozdobiłam gorzką czekoladą, którą roztopiłam w kąpieli wodnej, rozsmarowałam na papierze do pieczenia, wstawiłam do lodówki do stwardnienia, a następnie połamałam na kawałki).

Smacznego.


Galeria zdjęć (1)

Tort makowy z masą kawową

TAGI: Przepisy ciasta tort Aga

fb

Aga dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!

Gulasz z łopatki wieprzowej
Ciasto orzechowe
Ambasador - sernik

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ pechowa13: dlaczego ta trzynastka ma taką parasolkę )

Dodano: 2014-12-08 11:02:36 Odpowiedz

 ~ doda3XL: Bo w tej chwili pada śnieg

Dodano: 2015-01-29 14:31:12 Odpowiedz


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 10796253 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 15.4 °C Prędkość wiatru: 24.8 km/h Kierunek wiatru: 190 °
Ciśnienie: 961 hPa Wilgotność powietrza: 93.2 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.
:)
×
  Szanowny Użytkowniku,
używamy ciasteczek, aby zwiększyć Twoją wygodę korzystania ze strony. Poprzez klikanie w dowolny odnośnik na tej stronie zezwalasz nam na używanie ciasteczek. Zobacz naszą politykę prywatności ⇒ ZGADZAM SIĘ - PRZEJDZ DO SERWISU ⇒    NIE ZGADZAM SIĘ