◄
Skład:
Składniki do ciasta:
0,5 kg mąki
5 dkg drożdży
400ml wody lub mleka
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
pszenne otręby
Składniki do nadzienia:
3 duże cebule
margaryna do smażenia
przyprawy: pieprz, sól, kminek, słodka papryka w proszku
Drożdże wkładamy do naczynia, posypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą następnie wlewamy wodę i trochę mąki ok 1 szklankę mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut by się zrobił zaczyn . Cebulę kroimy w kostkę przyprawiamy przyprawami i smażymy na margarynie na lekko złoty kolor. Do zaczynu dodajemy resztę mąki, solimy i zagniatamy na stolnicy, dzielimy na 16 części i formujemy małe cienkie placuszki obtaczając w pszennych otrębach. Kładziemy na tacki a na środek każdego placuszka nakładamy małą łyżeczką cebulowe nadzienie na, które można utrzeć odrobinę sera np. Oscypek. Pieczemy w piekarniku ok 12-15 minut w temperaturze ok 180 C.
Tagi: Cebulaki, inne
~ Renata: Piekłam cebulaki są rewelacyjne. Troszkę zmieniłam farsz , cebule poddusiłam na usmażonych skwarkach z boczku.Gorąco polecam przepis naprawdę pycha
Dodano: 2016-08-31 21:43:17 Odpowiedz~ Wiesiek: Ja nigdy nie próbowałem je smażyć to nie wiem co by wyszło. Piekę je w piekarniku.
Dodano: 2013-02-26 08:09:51 Odpowiedz~ Eliza: zastanawia mnie czy smazymy na jednej tronie czy nalezy odwrocic , zeby dosmazyc z obu stron ? prosze o podpowiedz
Dodano: 2013-02-26 03:32:10 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12511898 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.