◄
Skład:
250 g twarogu
1 jajko
1 szklanka mąki
Twaróg i jajko ugniatamy na jednolitą masę. Ja robię to ubijakiem do ziemniaków można mikserem. Dodać mąkę i zagnieść na jednolite ciasto podzielić na 4 części z których uformować kulki. Następnie zgniatamy je na ok 1 cm w wyniku czego powstają okrągłe placki, które dzielimy na 8 części. Wrzucamy pierożki do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez chwile aż wypłyną na wierzch. Podajemy z roztopionym masłem. Ostatnio do ciasta wrzuciłem trochę drobno posiekanego szczypiorku. Pyszne pierogi i szybkie w przygotowaniu.
Tagi: Pierogi leniwe, dania
~ Dorota: Ja często robię te leniwe,gdyż mój mąż i córka bardzo je lubią.Robię je na słodko.
Dodano: 2012-10-01 19:58:26 Odpowiedz~ Wiesiek: Może Dorota coś swojego tu dorzuci? chętnie bym wypróbował
Dodano: 2012-08-02 22:33:27 Odpowiedz~ słit: Równie dobrze smakują na słodko,polać zrumienioną bułką tartą z masłem i posypać cukrem
Dodano: 2012-07-17 10:27:12 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12512782 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.