Domowy przenny chleb


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Domowy przenny chleb


Autor: Marta DST  Dział: inne Dodano: 2014-04-07 13:20 -+
Domowy przenny chleb

Skład:
1 kg mąki pszennej 5 dkg drożdży 2 łyżeczki cukru 0,5 l ciepłej wody płaska łyżka soli jajko do posmarowania foremki (ja użyłam dwóch o długości 25 cm)

Opis:

W szklance zasypujemy drożdże cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Do dużego naczynia wlewamy ciepłą wodę wsypujemy około połowę mąki mieszamy dodajemy drożdże i znowu mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykryty ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy wyrośnie dodajemy sól resztę maki (ile zabierze) tak aby ciasto odchodziło od ręki. Następnie wykładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem lub płatkami owsianym jak kto lubi. Foremki z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wypełnią foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 60 minut. Można również zamiast samej mąki pszennej dodać maki razowej. Smacznego.


Galeria zdjęć (1)

Domowy przenny chleb

#

fb

Marta DST dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!

Oponki serowe
Deser dla dzieci
Sernik z wiaderka

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Wiesiek: Mniam, chlebek wygląda smakowicie

Dodano: 2014-04-07 17:19:23 Odpowiedz


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 11157259 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.