Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Oponki serowe


Autor: Marta DST  Dział: desery Dodano: 2014-11-15 13:45 -+
Oponki serowe

Skład:
1/2 kg twarogu (przemielić) 50 dkg maki 1/2 kostki margaryny 3 jajka cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki spirytusu, rumu lub octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Opis:

Na stolnicy posiekać nożem, a potem zagnieść wszystkie składniki. następnie rozwałkować na średnią grubość ciasto ( ok 1 cm). Po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, a potem w środku wyciąć mniejsze kółeczko np. zakrętką od butelki. Ja użyłam do wycinania foremek o różnych kształtach przy czym świetnie się bawił i mi pomagał mój synek.
Można do ugniecenia ciasta użyć miksera, albo maszynkę do chleba. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie może do ciasta dodać cukier, wiórki kokosowe bądź odrobinę cynamonu.
Oponki smażyć na rozgrzanym oleju w garnku tak jak pączki. Przekładamy podczas smażenia uważając aby się nie spaliły. Na koniec posypujemy cukrem pudrem... Polecam smacznego:)


Galeria zdjęć (2)

Oponki serowe Oponki serowe


fb

Marta DST dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 6252856 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.

stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.
:)
×
  Szanowny Użytkowniku,
używamy ciasteczek, aby zwiększyć Twoją wygodę korzystania ze strony. Poprzez klikanie w dowolny odnośnik na tej stronie zezwalasz nam na używanie ciasteczek. Zobacz naszą politykę prywatności ⇒ ZGADZAM SIĘ - PRZEJDZ DO SERWISU ⇒    NIE ZGADZAM SIĘ