Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Pieczona fasola Jaś


Autor: Wiesiek  Dział: dania Dodano: 2014-11-28 00:11 -+
Pieczona fasola Jaś

Skład:
400 g moczonej przez kilka godzin fasoli "Jaś" 1 łyżeczka kminku 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory 1 łyżeczka oregano, może byś suszone 120 ml oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego majeranku płaska łyżeczka soli pieprz

Opis:

Przepis poleciła mi znajoma, który trochę zmodyfikowałem bo nie przepadam za pietruszką. W mojej wersji pojawił się kminek i oregano zamiast natki pietruszki.

Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Ja zalewam fasolkę wieczorem i pozostawiam do rana. Następnie ją odcedź, zalej ponownie wodą, dodaj kminek, sól, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 10 minut. Potem zmniejsz ogień, przykryj, gotuj tak długo, aż będzie miękka i odcedź.

Czosnek i cebulę obierz i pokrój na plasterki. W oryginalnym przepisie podają by nie obierać pomidorów, ja polecam je sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w plastry. W garnku rozgrzej olej, wrzucić czosnek, cebulę, pomidory i oregano. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 4 minuty. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż fasolę, posyp majerankiem, dodaj podduszone warzywa z sosem i jeżeli naczynie niema pokrywy przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 30 minut. Można podać z razowym chlebem i sałatą.


Galeria zdjęć (7)

Pieczona fasola Jaś Pieczona fasola Jaś Pieczona fasola Jaś Pieczona fasola Jaś Pieczona fasola Jaś Pieczona fasola Jaś Pieczona fasola Jaś


fb

Wiesiek dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Wiesiek: Dobry pomysł

Odpowiedz Dodano: 2014-11-28 10:43:33

 ~ Marta DST: Smakowicie wygląda , można zapodać na stół wigilijny, zamiast tradycyjnej hi hi

Odpowiedz Dodano: 2014-11-28 10:26:34


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 6036243 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.

stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.
:)
×
  Szanowny Użytkowniku,
używamy ciasteczek, aby zwiększyć Twoją wygodę korzystania ze strony. Poprzez klikanie w dowolny odnośnik na tej stronie zezwalasz nam na używanie ciasteczek. Zobacz naszą politykę prywatności ⇒ ZGADZAM SIĘ - PRZEJDZ DO SERWISU ⇒    NIE ZGADZAM SIĘ