Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej   OK, rozumiem  

Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Racuchy drożdżowe z jabłkiem


Autor: Wiesiek  Dział: desery Dodano: 2012-11-04 14:23 -+
Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Skład:
1/2 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 2 jajka 2 szklanki letniego mleka 3 jabłka olej do smażenia cukier puder

Opis:

Drożdże z cukrem i odrobinę letniego mleka rozrabiamy w naczyniu i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut by podrosło (zaczyn drożdżowy). Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, mleko sól i wbijamy jajka następnie dodajemy zaczyn drożdżowy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęściejszą niż ciasto naleśnikowe. Mieszamy i znów odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło na ok. 1 godzinę. Ciasto nakładamy dużą łyżką na patelnie formując małe placuszki. Na wierzch placka kładziemy cienki plasterek jabłka. Smażymy na małym ogniu. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem, można również podawać z konfiturą, lukrem lub miodem.

Tagi: Racuchy drożdżowe z jabłkiem, desery


Galeria zdjęć (6)

Racuchy drożdżowe z jabłkiem Racuchy drożdżowe z jabłkiem Racuchy drożdżowe z jabłkiem Racuchy drożdżowe z jabłkiem Racuchy drożdżowe z jabłkiem Racuchy drożdżowe z jabłkiem

TAGI:

Wiesiek dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Dorota : Placuszki można także zrobić na zsiadłym mleku z dodatkiem sody oczyszczonej - 1 łyżeczka na jakieś 0,5 litra kwaśnego mleka.Dodajemy mąki tyle,aby konsystencja ciasta była taka,aby można było nakładać je łyżką na patelnię. Wierzcie jest o wiele szybciej.Proszę spróbować i napisać jak smakowało :ok

Odpowiedz Dodano: 2012-11-06 21:00:35


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport

STATSTYKA:

Jesteś naszym 4051677 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.

Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.