Chłodnik z botwiny


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Chłodnik z botwiny


Autor: Wiesiek  Dział: zupy Dodano: 2016-06-26 20:19 -+
Chłodnik z botwiny

Skład:
pęczek botwinki 2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku długi ogórek pęczek rzodkiewek 4 jajka na twardo sok z cytryny sól, pieprz, cukier

Opis:

Chłodnik z botwiny to doskonałe danie na upalne dni i bardzo prosty w przygotowaniu. Botwinkę umyć, drobno pokroić, włożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wody i gotować do miękkości ok 15 min. Po ugotowaniu ostudzić. W tym czasie drobno posiekać szczypiorek i koperek. Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do zimnego wywaru z botwiny wlać maślankę, dodać ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Podawać dobrze schłodzone z jajkiem ugotowanym na twardo.


Galeria zdjęć (3)

Chłodnik z botwiny Chłodnik z botwiny Chłodnik z botwiny

#Przepisy #zupy #Wiesiek

fb

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Marta DST: gotowałam nie dawno, pyszny

Dodano: 2016-07-08 15:32:47 Odpowiedz


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 10870128 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.