Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej   OK, rozumiem  

Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego


Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Chłodnik z botwiny


Autor: Wiesiek  Dział: zupy Dodano: 2016-06-26 20:19 -+
Chłodnik z botwiny

Skład:
pęczek botwinki 2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku długi ogórek pęczek rzodkiewek 4 jajka na twardo sok z cytryny sól, pieprz, cukier

Opis:

Chłodnik z botwiny to doskonałe danie na upalne dni i bardzo prosty w przygotowaniu. Botwinkę umyć, drobno pokroić, włożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wody i gotować do miękkości ok 15 min. Po ugotowaniu ostudzić. W tym czasie drobno posiekać szczypiorek i koperek. Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do zimnego wywaru z botwiny wlać maślankę, dodać ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Podawać dobrze schłodzone z jajkiem ugotowanym na twardo.


Galeria zdjęć (3)

Chłodnik z botwiny Chłodnik z botwiny Chłodnik z botwiny
TAGI: Przepisy zupy Wiesiek


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Marta DST: gotowałam nie dawno, pyszny

Odpowiedz Dodano: 2016-07-08 16:32:47


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport

STATSTYKA:

Jesteś naszym 4035472 gościem.
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.