Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej   OK, rozumiem  

Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego


Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Domowe pączki


Autor: Marta DST  Dział: ciasta Dodano: 2012-02-16 10:27 -+
Domowe pączki

Skład:
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
10 dag cukru kryształu
1/2 litra mleka
6 żółtek
1 jajko
2 łyżki masła
1 kieliszki spirytusu
szczypta soli
4 kostki smalcu lub olej (jak kto woli)
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny (sok z niej)
2 łyżki otartej skórki pomarańczowej
słoiczek marmolady do nadziewania pączków (lub ugotowany budy, nutella, lub serek na słodko)
10 dag cukru pudru do posypania
rondelek do smażenia

Opis:

Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać około 20 dag mąki i szczyptę soli, zalać letnim mlekiem (ok 1 szkl.) i roztopionym masłem, dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrami na kogel mogel. W mące zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę jajeczną, wymieszać drewnianą łyżką. Wlać resztę mleka, spirytus, wsypać starte skórki z cytryny i pomarańczy, wycisnąć sok z cytryny i wyrobić rękoma, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, a na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. lekko oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość wykładamy delikatnie na stolnice, delikatnie wałkujemy na około 1cm wykrawamy krążki. Na każdym krążku kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady, dokładnie zlepić i formować kulki. Układać je zlepioną stroną w dół na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i poczekać, aż podwoi swoją objętość. Smalec roztopić w rondelku. Aby sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednia do smażenia, należy wrzucić do smalcu mały kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zrumieni można smażyć pączki. Pączki kolejno brać do ręki, otrzepywać z mąki pędzelkiem i kłaść delikatnie na tłuszcz stroną zlepioną do góry.Pączki smażyć z każdej strony, dosmażone od spodu pączki będą same się odwracać (ewentualnie można im pomóc widelcem). Gotowe wykładać na papierowe ręczniki do osączenia. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Tagi: Domowe pączki, ciasta


Galeria zdjęć (2)

Domowe pączki Domowe pączki
TAGI:

Marta DST dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!

Smalec domowy
Krokiety z pieczarkami i serem
Wątróbka z cebulką

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ :): a mnie takie kanciaste wychodzą, że raczej to by nazwać jako pączaki-kanciaki

Odpowiedz Dodano: 2012-02-21 19:35:03

 ~ riv: a ja w tym roku nie zjadłem pączka na tłusty czwartek :-( a tu aż ślinka cieknie :-P

Odpowiedz Dodano: 2012-02-17 21:58:56

 ~ mark: mniam... ale smakowicie wyglądają. a ja takie gnieciuchy dziś kupiłem

Odpowiedz Dodano: 2012-02-16 21:46:46


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport

STATSTYKA:

Jesteś naszym 4002724 gościem.
Poznaj nas RegulaminNeswetterLink⇒ © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.