Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Domowy serek do kanapek


Autor: Wiesiek  Dział: inne Dodano: 2020-02-13 22:14 -+
Domowy serek do kanapek

Skład:
1 litr mleka 3,2% (nie UHT) mała kwaśna śmietana 3 jajka 2 łyżeczki soli

Opis:

Mleko wlewamy do garnka solimy i zagotowujemy. Całe jajka mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zawrze. Zmniejszamy grzanie mleka tak by lekko się gotowało i mieszamy aż powstaną krupy serowe. Trwa to około 4-5 minut, wtedy oddzieli się nam ser od serwatki. Zdejmujemy garnek z palnika i cedzimy zawartość na sicie wyłożonym gazą. Delikatnie zwijamy gazę i wkładamy do formy, przygniatając tak by cała serwatka odcedziła się. Ja do tego celu wykorzystałem dwa wiaderka po serze do ciast. W jednym na dnie wykonałem otworki, drugi wypełniłem wodą. Serek po ostudzeniu, tak po około trzech godzinach wyciągamy z formy, odwijamy z gazy i jest gotowy do jedzenia.


Galeria zdjęć (6)

Domowy serek do kanapek Domowy serek do kanapek Domowy serek do kanapek Domowy serek do kanapek Domowy serek do kanapek Domowy serek do kanapek


fb

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 5830090 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.

stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.
:)
×
  Szanowny Użytkowniku,
używamy ciasteczek, aby zwiększyć Twoją wygodę korzystania ze strony. Poprzez klikanie w dowolny odnośnik na tej stronie zezwalasz nam na używanie ciasteczek. Zobacz naszą politykę prywatności ⇒ ZGADZAM SIĘ - PRZEJDZ DO SERWISU ⇒    NIE ZGADZAM SIĘ