Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Drożdżowy placek ze śliwkami i śmietanowym lukrem


Autor: Wiesiek  Dział: ciasta Dodano: 2020-09-06 10:57 -+
Drożdżowy placek ze śliwkami i śmietanowym lukrem

Skład:
450 dag mąki 4 dag drożdży 3 jajka 15 dag cukru 15 dag masła 3/4 szklanki mleka Lukier: 1/2 szklanki śmietany 18% lub 30% 1 szklanka cukru laska wanilii lub cukier waniliowy

Opis:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, jajka ubić z cukrem /+ -/, masło roztopić.

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto, wyłożyć równo do foremki, na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki węgierki, zostawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem.

Lukier:
1/2 szklanki śmietany 18%, 1 szklanki. cukru + laska wanilii ewent. cukier waniliowy - gotować 5 min, utrzeć z lekka i wylać na placek.



fb

Wiesiek dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 6228882 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.

stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.
:)
×
  Szanowny Użytkowniku,
używamy ciasteczek, aby zwiększyć Twoją wygodę korzystania ze strony. Poprzez klikanie w dowolny odnośnik na tej stronie zezwalasz nam na używanie ciasteczek. Zobacz naszą politykę prywatności ⇒ ZGADZAM SIĘ - PRZEJDZ DO SERWISU ⇒    NIE ZGADZAM SIĘ