Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej   OK, rozumiem  

Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Nalewka Tarninowa


Autor: Krystyna  Dział: inne Dodano: 2013-01-02 18:06 -+
Nalewka Tarninowa

Skład:
1 kg owoców tarniny, 1 szkl. cukru, 1 litra wódki żytniej

Opis:

Tarninę trzeba zebrać po pierwszych przymrozkach, można zebrać też wcześniej i włożyć na noc do zamrażalnika. Umytą i odsączoną tarninę należy wsypać do wyparzonej wcześniej, odpowiednio dużej butli lub słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na 6 tygodni, co kilka dni potrząsając butelką, żeby składniki się dobrze wymieszały. Po tym czasie należy zlać płyn znad owoców i przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy lub przez lejek wyłożony warstwą gazy. Przelać do czystej butelki i odstawić na ok. pół roku, ( można oczywiście pić od razu po odsączeniu, ale z czasem zyskuje na klarowności i smaku - prezentowana na zdjęciu robiona była w czerwcu br., owoce tarniny – zbierane zimą spokojnie leżakowały sobie w zamrażarce).

Tagi: Nalewka Tarninowa, inne


Galeria zdjęć (2)

Nalewka Tarninowa Nalewka Tarninowa

TAGI:


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport

STATSTYKA:

Jesteś naszym 4052955 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.

Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.