◄
Skład:
1 kg świeżych ogórków
4 listki wiśni
4-6 ząbków czosnku
2 gałązki kopru z nasionami
Zalewa:
1 l wody
2 łyżki soli kamiennej
kilka ziarenek gorczycy
liść laurowy
Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układamy po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru. W słoikach dość ciasno upychamy ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji stojącej. Następnie w wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładamy całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
Przygotowujemy zalewę ze składników, którą po zagotowaniu zalewamy ogórki tak, żeby były całkowicie przykryte. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia. Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
Tagi: Ogórki kiszone, przetwory
~ Dorota: Do hmi-wreszcie znalazł się ktoś,kto posiada przepis na korniszony-to Magdalena:
Dodano: 2013-08-23 20:19:25 Odpowiedz~ Dorota: Niestety nie posiadam-gdyż nie lubię ogórków w occiePrzykro mi,że nie mogłam pomóc.
Dodano: 2012-08-01 20:20:40 Odpowiedz~ hmi: Dzięki czyli można 1 lub 2 a masz jakiś wypróbowany przepis na ogórki korniszonie?
Dodano: 2012-07-21 21:12:55 Odpowiedz~ hmi: Ile dajecie soli na litr wody bo niektórzy piszą ze 1 inni dwie ?
Dodano: 2012-07-21 10:15:50 Odpowiedz~ j.n.: Ja daję chrzan,koper i czosnek.Zalewam wrzątkiem z solą i gotowe.Są pyszne,twarde, i mają charakterystyczny zapach.Polecam.
Dodano: 2012-07-20 04:56:48 Odpowiedz~ aut:): ogórki lepiej się trzymaną są twarde do końca, dają tez liść z czarnej porzeczki podobno ma takie same właściwości
Dodano: 2012-07-17 10:42:48 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 12513242 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.