Podpłomyk


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Podpłomyk


Autor: Wiesiek  Dział: dania Dodano: 2017-04-26 21:09 -+
Podpłomyk

Skład:
Ciasto na 4 podpłomyki: 2 szklanki mąki (może być razowa) szczypta soli około 1/2 szklanki letniej wody łyżeczka proszku do pieczenia(opcjonalnie) Nadzienie tradycyjne na 1 placek: 1 jajko (żółtko) łyżka cukru brązowego lub białego rodzynki (opcjonalnie) Nadzienie pomidorowe na 4 placki: 1 puszka pomidorów krojonych lub świeżych ok 400 g. 1 duża cebula 1 ząbek czosnku masło lub olej do smażenia szczypta soli czarnuszka oregano zioła prowansalskie pieprz przyprawa do gyrosa

Opis:

Pamiętam takie czasy kiedy mama co tydzień piekła w piecu opalanym drewnem pyszny chleb. Czasem jak zostało jej trochę ciasta lub brakło chleba piekła podpłomyk z cukrową posypką, który znikał błyskawicznie. Ostatnio eksperymentowałem by w dzisiejszych warunkach przygotowywać ten prosty tradycyjny polski placek. Przepis mocno zmodyfikowałem, piekę podpłomyk na patelni nie w piekarniku i nie z ciasta drożdżowego.

Ciasto jest mega proste do zrobienia, mieszamy w misce mąkę, sól opcjonalnie proszek do pieczenia i letnią wodę. Wody dodajemy tyle by zagniecione ciasto było miękkie i dało się rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 2 mm. Wielkość placka uzależniona jest od rozmiaru naszej patelni. Placek może być trochę większy od patelni bo się skurczy podczas pieczenia. Z podanych składników wyjdzie 4 podpłomyki.

Przygotowanie nadzienia, polewy tradycyjnej z żółtka i cukru to tylko wymieszanie tych składników.

Sos pomidorowy jest bardziej skomplikowany, ale wykona go każdy kto potrafi usmażyć pokrojoną cebulę na maśle tak aby delikatnie się zarumieniła. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki lub świeże, przetarte. Doprawiamy przyprawami i jeszcze chwilę smażymy.

Pieczemy placek na rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu) około 30-60 sekund. Na powierzchni placka powinny pojawić się bąbelki. Przewracamy podpłomyk na drugą stronę, smarujemy sosem (pomidorowy posypujemy tartym żółtym serem a tradycyjny rodzynkami) przykrywamy pokrywką i pieczemy około 30-60 sekund. Zerkamy pod spód placka by go nie przepalić. Podpłomyk powinien być dosyć mocno zarumieniony bo taki jest najsmaczniejszy.

Zachęcam do eksperymentowania z różnymi nadzieniami, sosami i dzieleniem się swoim doświadczeniem w komentarzach.


Galeria zdjęć (16)

Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk Podpłomyk

#Przepisy #dania #Wiesiek

fb

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 10864473 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.