Szandorki - placki kapuściane


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Szandorki - placki kapuściane


Autor: Wiesiek  Dział: dania Dodano: 2013-07-20 11:00 -+
Szandorki - placki kapuściane

Skład:
0,5 kg kapusty kiszonej 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 jajko olej do smażenia sól i pieprz

Opis:

Szandorki to placki kapuściane, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa podkarpackiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Postanowiłem spróbować wykonać te placki.

1. Odcedzamy kapustę, siekamy i smażymy na oleju tak by była miękka i miała rumiany kolor.
2. Do ostudzonej kapusty dodajemy resztę składników: mleko, jajko, mąkę i przyprawy.
3. Mieszamy, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka w przeciwnym wypadku mąki.
4. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto i formujemy okrągłe placki podobne do racuchów czy placków ziemniaczanych. Smażymy z dwóch stron tak by miały rumiany kolor.

Ja do wykonania placków dałem mąkę pszenną-razową ale te na mące białej bardziej mi smakowały.


Galeria zdjęć (6)

Szandorki - placki kapuściane Szandorki - placki kapuściane Szandorki - placki kapuściane Szandorki - placki kapuściane Szandorki - placki kapuściane Szandorki - placki kapuściane

#

fb

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ wiki:

Dodano: 2014-05-07 18:16:00 Odpowiedz


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 10864304 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.