Babka śmietankowa


Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Babka śmietankowa


Autor: Krystyna  Dział: ciasta Dodano: 2014-04-16 21:33 -+
Babka śmietankowa

Skład:
3 jajka 1 szkl. cukru kryształu – najlepiej drobnego 1 szkl. kwaśnej śmietany 2 szkl. mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżka masła /margaryny do wyboru : otarta skórka i sok z jednej cytryny albo olejek migdałowy i pół garści pokruszonych płatków migdałowych lub wybrany olejek

Opis:

Całe jajka ubić (ew. utrzeć) z cukrem, ubijając dodać stopione i ostudzone masło/margarynę mieszając dodawać na przemian po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i śmietany, dodać dodatki wymieszać.
Nakładać do formy babkowej, do 1/3 wysokości – najlepiej z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w 170 C (góra-dół) przez ok. 30 minut.


Galeria zdjęć (1)

Babka śmietankowa

#

fb

Krystyna dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!

Nalewka Tarninowa
TORT CHAŁWOWY Z BEZAMI
Mazurek z owocami – nie tylko na święta

Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ Monika: Piekłam ta babkę na święta wyszła super

Dodano: 2014-05-09 21:50:58 Odpowiedz

 ~ Marta: Bardzo szybkie wykonanie i szybsze skonsumowanie

Dodano: 2014-04-18 18:35:15 Odpowiedz


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport 

STATSTYKA:

Jesteś naszym 10878396 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.


POGODA TERAZ
Temperatura: 4 °C Prędkość wiatru: 6.9 km/h Kierunek wiatru: 348 °
Ciśnienie: 981 hPa Wilgotność powietrza: 99.9 %
Źródło: TECH - Michał Czechowicz
stat4u
Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.