◄
Skład:
5kg kapusty białej
1kg marchwi (lub według uznania)
Sól
Przyprawy (liści laurowy, pieprz, kminek lub inne)
Woda
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć razem połączyć i posolić 3 łyżkami soli, pozostawić na kilka godzin. Kapustę odcisnąć z soku i wkładać do słoików ubijając do 3 wysokości słoika. Dodać przyprawy. Następnie na 1 litr wody wziąć 1 łyżkę soli razem zagotować poczekać aż ostygnie. Tą solanką zalać kapustę w słoikach zakręcić wieczka. Wynieść w chłodne miejsce bez przeciągów. Po około miesiącu kapustka jest już ukiszona, przynajmniej moja była ale to może przez to, że nie od razu wyniosłam ja do piwnicy. Tak przygotowana kapusta może być przechowywana aż do późnej wiosny. SMACZNEGO!
Tagi: Kapusta kiszona w słoiku, przetwory
~ a: robiłam w zeszłym roku, moim zdaniem pomysł z zalaniem solanką jest w 10kę i dlatego wg tego przepisu udała się superowo
Dodano: 2014-02-04 22:37:10 OdpowiedzSTATSTYKA:
Jesteś naszym 13031858 gościem.Korzystanie z portalu oznacza akceptację politykę prywatności.