Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej   OK, rozumiem  

Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Kapusta kiszona w słoiku


Autor: MartaDST  Dział: przetwory Dodano: 2011-11-11 22:29 -+
Kapusta kiszona w słoiku

Skład:
5kg kapusty białej
1kg marchwi (lub według uznania)
Sól
Przyprawy (liści laurowy, pieprz, kminek lub inne)
Woda

Opis:

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć razem połączyć i posolić 3 łyżkami soli, pozostawić na kilka godzin. Kapustę odcisnąć z soku i wkładać do słoików ubijając do 3 wysokości słoika. Dodać przyprawy. Następnie na 1 litr wody wziąć 1 łyżkę soli razem zagotować poczekać aż ostygnie. Tą solanką zalać kapustę w słoikach zakręcić wieczka. Wynieść w chłodne miejsce bez przeciągów. Po około miesiącu kapustka jest już ukiszona, przynajmniej moja była ale to może przez to, że nie od razu wyniosłam ja do piwnicy. Tak przygotowana kapusta może być przechowywana aż do późnej wiosny. SMACZNEGO!

Tagi: Kapusta kiszona w słoiku, przetwory


Galeria zdjęć (2)

Kapusta kiszona w słoiku Kapusta kiszona w słoiku


MartaDST dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

 ~ a: robiłam w zeszłym roku, moim zdaniem pomysł z zalaniem solanką jest w 10kę i dlatego wg tego przepisu udała się superowo

Odpowiedz Dodano: 2014-02-04 22:37:10

 ~ marek: pangą mi trąci. ale pewnie smaczna :-)

Odpowiedz Dodano: 2011-11-14 18:05:34

 ~  hi hi: to rybka, nie schabowy hi hi

Odpowiedz Dodano: 2011-11-14 15:54:12

 ~ marek: tylko ten kotlet jakiś blady ;-)

Odpowiedz Dodano: 2011-11-14 13:10:14

 ~ Mmm..: Na talerzu wygląda to pysznie...:-)

Odpowiedz Dodano: 2011-11-14 10:38:56


Najnowsze Wiadomości Kultura Sport

STATSTYKA:

Jesteś naszym 4037186 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.

Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.