Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej   OK, rozumiem  

Cieklin - kolebką narciarstwa polskiego

Przepisy: Dodaj nowy ⇒




Masa krówkowa


Autor: MartaDST  Dział: inne Dodano: 2012-02-04 12:56 -+
Masa krówkowa

Skład:
2 szkl. mleka
2 szkl. cukru (dałam troszkę mniej ok. 1 i 2/3 szkl.)
pół kostki margaryny (użyłam masła)
1 cukier waniliowy

Opis:

Do niewielkiego garnuszka wrzucamy margarynę lub masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukry gotuję mieszając, aż do momentu kiedy masa będzie miała brązowy kolor. U mnie trwało to ok. 50 min. (do godziny). Należy uważać, aby nie przypalić masy.Gdy krówka zrobi się brązowa, sprawdzamy czy jest odpowiednio gęsta, w tym celu wylewamy odrobinę masy na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie, masa gotowa. aby otrzymać kruchą masę np. na krówki domowe trzeba wydłużyć czas gotowania.Gotową masę możemy użyć do ciasta (np. 3BIt lub Wafla) bądź wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu, następnie ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Nożem pokroić w kostkę lub uforomować z masy dowolne kształty.

Tagi: Masa krówkowa, inne


Galeria zdjęć (2)

Masa krówkowa Masa krówkowa


MartaDST dodał(a) jeszcze inne przepisy, wypróbuj je!


Komentarze:

Pokaż komentarze ∨

Brak komentarzy



Najnowsze Wiadomości Kultura Sport

STATSTYKA:

Jesteś naszym 4064838 gościem.

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.

Poznaj nas RegulaminNeswetter Kopiuj adres © 2011 - 2014 Wiesław Czechowicz - Kopiowanie treści bez zgody autora zabronione!.